
De Sneeuwman
Aan onze prentenboekenverzameling ontbrak tot voor kort een iconisch boek: De Sneeuwman van Raymond Briggs. Maar vorige week zag ik een prachtige jubileumuitgave van dit boek in onze splinternieuwe boekenwinkel liggen. Met een linnen band in prachtig zachtblauw en met parelmoerachtige opdruk riep het boek: neem mij mee!
Nou, dat liet ik mij niet twee keer zeggen natuurlijk. Onze verzameling is dus uitgebreid met De Sneeuwman.

De schrijver & het boek
Raymond Briggs is geboren in 1934 en tot op heden nog in leven. Hij is auteur en illustrator, en wilde oorspronkelijk cartoonist worden. De Sneeuwman is zijn bekendste verhaal. De inspiratie voor het boek was een zonnige ochtend met een dikke laag pasgevallen sneeuw. Hij zegt, in een interview: “It was a magical day. That was the day I made The Snowman.” Dat is precies wat je ook voelt als je het boek bekijkt.
Toen het boek in 1978 uitkwam verkocht het aardig, maar van de tweede druk bleven er stapels bij de uitgever liggen. Totdat de korte film “The Snowman” werd gemaakt die gebaseerd is op het boek… zonder woorden maar met prachtige muziek werd het een enorme hit. Dat leidde ertoe dat De Sneeuwman in december 2018 zijn veertigjarig jubileum kon vieren en een echte klassieker is geworden. De film wijkt qua verhaal wel af van het boek (zo komt in het boek geen kerstman of motor voor) maar de mooie getekende stijl is gehandhaafd.

Het verhaal
De sneeuwman is een echt prentenboek: er zijn geen woorden, alleen plaatjes. Het gaat over een jongetje dat een sneeuwpop maakt. ’s Nachts komt de sneeuwpop tot leven, en samen beleven ze allerlei avonturen totdat het bijna morgen wordt. Dan moet het jongetje weer gaan slapen. Als hij opstaat voor het ontbijt en hoopvol uit het raam kijkt blijkt dat de zon schijnt en dat de sneeuw gesmolten is. Ja, ook zijn vriend de sneeuwpop…

Het lijkt een cru eind voor een kinderboek. Maar het is ook een prachtige manier om kinderen te leren begrijpen dat sommige dingen, vrienden, mensen er niet altijd zullen zijn. En dat je altijd mooie herinneringen kunt koesteren, ook als iemand er niet meer is. Overigens was dat niet de intentie van Raymond Briggs; hij had er niet eens bij stilgestaan dat mensen van de Sneeuwman zouden gaan houden en het einde zo emotioneel zouden vinden! Wat hem betreft was het gewoon een logisch einde. “The idea was clean, nice and silent. I don’t have happy endings,” Briggs told the Christmas edition of Radio Times. “I create what seems natural and inevitable. The snowman melts, my parents died, animals die, flowers die. Everything does. There’s nothing particularly gloomy about it. It’s a fact of life.” (The Independent, 2012)

De illustraties
De illustraties in De Sneeuwman zijn getekend met enkel kleurpotlood in een losse stijl. Dat geeft het een dromerige sfeer. Er zijn weinig tot geen harde lijnen in de tekeningen. Ook de kleuren zijn heel zacht en wazig gehouden.

Wat opvalt is dat het begin van het verhaal vol kleine plaatjes zit, en naarmate het avontuur vordert worden de tekeningen groter en groter. Het verhaal is zo bijna een visueel muziekstuk, met een lichtvoetig intro dat leidt naar een spannend hoogtepunt van het verhaal en daarna een (toch wel) dramatisch einde.
Extra
Superleuk: In de jubileumuitgave van De Sneeuwman zit achterin een losse prent die je kunt inlijsten! De tekening zit goed verpakt in een kunststof hoesje, zodat hij ook netjes blijft als je hem in het boek laat zitten.
En nog een extraatje: Heb je geen zin om te wachten tot de film op TV vertoond wordt? Hier vind je de muziekvideo met het mooie liedje “Walking in the air”. Ook de hele film is op Youtube te vinden.

Ik ben heel erg blij dat ik De Sneeuwman nu aan mijn collectie heb kunnen toevoegen. Het is een prachtig prentenboek met een mooi verhaal. De tekeningen zijn sfeervol. Er zijn niet veel prentenboeken met kleurpotloodtekeningen, daarom heeft het voor mij iets extra’s.
Dit is de eerste aflevering in de categorie “Prachtige prentenboeken”.
